Trigger pont terápia

A Trigger pontok feszültségpontok, melyek fokozottan érzékenyek és jellegzetesen kisugárzó fájdalmat okoznak. Érzékelésük: az izomszövetben kisebb-nagyobb csomóként tapinthatóak.
 

A Trigger pont terápia, a megfelelő pontra kivitelezett kezelés (ez elsősorban rányomás) egy vagy néhány alkalom után csökkenti a fájdalmat, oldja a merevséget.
 

Egy Trigger pont lazításának, oldásának sikeressége függ attól, hogy milyen stádiumban van az adott csomó. A Trigger pont oldását, az izmok lazítását a terapeuta végzi, egy megfelelően alapos vizsgálat után. A kezelés alkalmával a kötött, feszes izmok nyújtása, a gyenge, túlnyúlt izmok erősítése történik. Ezt az egészet úgy tudjuk a legjobban szemléltetni, mint egy gumiszalagot, amit összecsomózunk többször. Amíg ezek a csomók rajta vannak a gumiszalagon, a szalag nem tud megnyúlni teljes hosszán, nem tud a normális funkciójában dolgozni, és nem utolsó sorban sokkal hamarabb elszakad, megsérül. Pont ugyan ez történik egy izomrosttal is. Ha a gumiszalagot kibogozzuk, akkor még gyűrött marad, a szalag nem lesz olyan, mint az eredeti állapotában volt. Ezért van szükség a nyújtásra, majd később az izom megfelelően célzott erősítésére.