Terrier terápia

A Terrier-féle -mobilizálás J. C. Terrier neves reumatológus szakorvos által  kifejlesztett manipulatív masszázs: a perifériás ízületek (a karok, lábak ízületei) és a gerincoszlop reflexterápiája.

A Terrier technika lényege, hogy az érintett ízület és a körülötte lévő lágyrészek (izom, tok, szalag, ín, ideg) lazított helyzetben történő passzív mozgatása, nyújtása mellett a klasszikus masszázs fogásait alkalmazzuk, amelyhez a manuálterápiában használt húzás (trakció) és csúsztatás is társulhat. Ilyen manőverek sorozatából állítjuk össze a terápiás programot.

A kezelés (többek között) a fájdalomingereket közvetítő mélyérzékelő receptorokra (proprioceptorokra) hat. Mechanoreceptorok facilitásán keresztül a fájdalomérzet továbbítását elnyomja (gatecontroll), ezért azonnali javulás érezhető, többszöri alkalmazás után pedig látványos és tartós eredmények érhetők el.

A technika célja az izmok tónusának (feszességének) áthangolása, a lágyrészek nyújtása, a mozgásterjedelem növelése. A kezelés erőteljes fájdalomcsillapító hatású.


Milyen esetekben ajánlott a Terrier-módszer?

 
  •  Fájdalomcsillapítás (nyaki-háti gerinc fájdalmai, derékfájdalmak, láb- karfájdalmak)
  •  Traumák vagy műtétek utáni mozgásbeszűkülés esetén (kontraktúrák, izomfeszülések, izomhúzódások)
  •  Hosszabb rögzítés után (szalagsérülések: bokaszalag, térdszalagok sérülése, kar és lábtörések utáni izom és kötőszövet rövidülések)
  •  Ízületi problémák (ideggyulladás,ízületi gyulladás, fájdalom, instabilitás)
  •  Izomtónus zavarok
  •  Sport rehabilitáció (sportsérülések utáni izomrövidülések, fájdalom, izomgyengeség)