Sportrehabilitáció és prevenciós tréning

A fizioterápiás rehabilitációs-,prevenciós tréningjeinket a sportolók és a klubok igényeihez igazodva és a sportág specifikus jellemzőket figyelembe véve szervezhetjük egyéni kezelés formájában és csoportos torna keretében is.

A szabadidős – és versenysport prevenciós tréningek összeállításánál az alábbi szempontokat elemezzük és vesszük figyelembe:

- A sérülés problematikájának meghatározása az adott sportágban (kockázatbecslés) 
- A lehetséges rizikó faktorok és mechanizmusok meghatározása (rizikóbecslés)
- Megelőző intézkedések bevezetése, melyek valószínűsíthetően csökkentik a bekövetkező sérülések kockázatát, súlyosságát (kockázatcsökkentés)
- A sérülések kiértékelése, a prevenció hatásosságának a megállapítása (újraértékelés)

A sportsérülések megelőzése minden sportoló számára kiemelkedően fontos. Annál is inkább fontos erre figyelmet fordítani, mert a sportsérülések nagy része megelőzhető.
Leggyakrabban azért sérülnek le a sportolók, mert bizonyos izmaik nincsenek megfelelő kondícióban, illetve nincsenek egymással egyensúlyban. A sportsérülések megelőzése a szakembereink véleménye szerint lényegében abból áll, hogy az elhanyagolt izmokat is fejlesszük, illetve egyensúlyi állapotot alakítsunk ki az egyes izomcsoportok között.

Sok sportág egyoldalúan terheli a szervezetet. A „féloldalas” sportágaknál a kevésbé használt oldal izmai jóval gyengébbek a másiknál (pld. kenu, tenisz, vívás...stb.). Azonban a nem „féloldalas” terhelést jelentő sportoknál sem egyenlő mértékben fejlett a test izomzata.
A sportsérülések megelőzése érdekében az első lépés minden esetben a sportoló izomláncolatainak felmérése, amelynek során pontos képet kapunk az aktuális izomegyensúly felborulásairól.

A FizioCare funkcionális tréningjein az adott sportoló erősítése során nagy hangsúlyt helyezünk az alábbi feladatokra:

-  a törzs stabilizációja,
-  a térd erőegyensúlyának javítása,
-  a térd proprioceptív képességének javítása,
-  a vállöv-, lapocka- és a nyaki gerinc stabilizációja,
-  a váll rotátor köpenyének megfelelő erősítése,
-  a megrövidült, túlterhelt izmok nyújtása.

Sportrehabilitáció

A sérülések legkülönbözőbb formáival találkozunk, melyeket sportolás vagy hétköznapi tevékenységeknél szereznek a páciensek.

A sportban előfordul akut, hirtelen bekövetkező sérülés vagy a túlterheléses sérülés.

A rehabilitáció lényege, hogy a sérülések után nyugalomba helyezett szövetek visszanyerjék eredeti funkcionális működésüket.
A gyógytornász feladata, hogy az adott sérülésnek megfelelő rehabilitációs kezelést állítson össze, mely figyelembe veszi a szakmai protokollok mellett a páciens aktuális állapotát is.

Különböző célzott gyakorlattal és kiegészítő módszerrel nyerjük vissza az elsorvadt izmok megfelelő izomerejét és rugalmasságát.
Kialakítjuk az ízületek normális mozgásterjedelmét és proprioceptivitását.

A rehabilitáció lényege, hogy megfelelő izomerőt, egyensúlyérzéket, szabad ízületi mozgást alakítson ki a páciensben, mely csökkenti az esetleges újabb sérülés lehetőségét.