McKenzie terápia

A gerincsérvként, porckorongsérvként, lumbágóként emlegetett problémáknál érhető el a legjobb eredmény, de más típusú gerincfájdalmaknál is rendkívül hatékony módszerként használható terápia. Jó eredmények érhetők el a derék-, hát-, nyak- és ízületi fájdalmak vizsgálatában és kezelésében is. Ha mozgás közben valahol húzódik, nyomódik vagy szúr, annak eredetét ezzel a módszerrel feltérképezhetjük és orvosolhatjuk.

A módszer egy aktív mozgásterápiára (gyógytornára) épülő rendszer, mely hangsúlyozza a páciens által önállóan kivitelezhető gyakorlatokat. Ezen gyakorlatokkal a beteg saját maga képes befolyásolni fájdalmát és a probléma kimenetelét. A beteg tehát nem passzív "szenvedője" a kezeléseknek, hanem abban aktívan részt vesz.

Az első alkalmat egy alapos mozgásszervi vizsgálattal kezdi a terapeuta, mely meghatározza a fájdalom okát. Ennek keretében a beteg speciális mozdulatokat és testhelyzeteket ismétel, figyelve közben a fájdalomra gyakorolt hatást. Ennek alapján állítható össze a személyre szóló kezelési program.

E módszer szakszerű alkalmazásával jelentős sikereket értünk el és gyakran a műtéti beavatkozás is elkerülhetővé vált.