Csoportos gyógytorna

Csoportos gerinctorna felnőttek és gyermekek részére.

Csoportos gerinctorna felnőttek részére

Úgy érzi, hogy a mindennapjaiban nem fordított kellő figyelmet a rendszeres és tudatos mozgásra?
Nem vágyik extrémen dinamikus tornára és a Fitnesz centrumok világa is „távol esik” Öntől?
Tenni akar a fizikai állóképességéért, de otthon egyedül a nappaliban nem lesz elég motivációja és kitartása?

Meg szeretné előzni a kor előrehaladtával előforduló csontritkulásos problémákat, a nyak-, váll-, hátfájással járó kellemetlenségeket?
Szüksége van szakemberre, aki rámutat a valódi problémára és segít annak helyes korrigálásában célzott gyakorlatokkal?
Szeretne Önhöz hasonlóan motivált és kellemes emberek társaságában tornázni?


A kislétszámú csoportos gerinctornáinkra várunk mindenkit, korra és nemre való tekintet nélkül, aki az extrém intenzitású tornákat szeretné elkerülni, de igénye van a rendszeres tornára.
A gerinctorna megerősíti a gerinc stabilitásáért felelős törzsizmokat, és mobilizálja a gerincet, így rengeteg pozitív hatása van a szervezetre.
Megszünteti a nyaki, derék-, hát- és gerincfájdalmakat, megelőzi a gerinc- és mozgásszervi problémák kialakulását.
Javítja a testtartást, valamint az állóképességet, fogyaszt és formálja az alakot. A testnek könnyebb, gördülékenyebb mozgást, az izmoknak pedig ideális fejlődést biztosít.

Csoportos gerinctorna gyermekek részére

A mozgásszegény, ülő életmód ma már a gyermekkorban is általános. Ennek hatására a gyermekek és fiatalok körében rendkívül elterjedtté vált a tartáshiba, mely már az óvodáskorban is 62%-ban fordul elő és ez az iskolai évek alatt sem csökken. A középiskolások között 80%-ra tehető azon tanulók aránya, akiknél vagy tartáshiba van (kb. 65%), vagy kezelendő fiatalkori gerincbetegség (kb. 15%). A hanyag tartás persze még nem betegség, de ha úgy marad, akkor a gerinc fiatal felnőttkori porckopásának és súlyosabb degeneratív elváltozások előhírnökévé válhat. Mindez meglehetősen ijesztő, és a szülők jól teszik, ha felfigyelnek erre a veszélyre.

Mi a gerincferdülés (scoliosis)?

A gerincferdülés a gerincoszlop oldalirányú görbülete. Az érintett csigolyák mozgékonysága általában lecsökkent, olyannyira, hogy a csigolyaoszlop aktív kiegyenesítése már nem lehetséges.Az oldalirányú görbülethez társul legtöbbször a csigolya elfordulása (torzió) is, aminek következtében a háti szakaszon úgynevezett bordapúp, az ágyéki szakaszon ágyéki púp alakul ki.

Hogyan alakul ki a gerincferdülés?

A kiváltó okok különbözőek lehetnek, (ideg-izom problémák), de a legtöbb esetben az ezt megelőző aszimmetrikus tartásból erednek. A legtöbb esetben az elváltozás korrigálása konzervatív módon (gyógytornával) történik, műtéti beavatkozás nélkül.

Milyen szövődményei lehetnek a gerincferdülésnek?

Ha nem kezdjük időben a gerincferdülés (scoliosis ) kezelését, akkor ennek az aszimmetriának a romlása lehet a rövid távú következmény. Emellett még kialakulhat úgynevezett bordapúp, ez a görbület konvex oldalán helyezkedik el. A kialakulásának oka pedig a csigolyák elcsavarodása. A bordapúp létrejötte miatt, aszimmetrikus lesz a mellkas, és ezáltal a tüdő területek nem egyformán lélegződnek át. Ennek a következménye rövid- és hosszútávon is a légző funkció romlása, a légzés kapacitás csökkenése.
A törzsizmok a görbület konvex oldalán túlnyúlnak, a konkáv oldalon pedig megrövidülnek és letapadnak. Ez a későbbiekben fájdalmat okozhat, a feszülés miatt.

A gerincferdülés ( scoliosis ) hosszú távú következménye lehet, hogy a szívműködés romlik. A mellkasdeformitás miatt a tüdőre nagyobb nyomás hárul, és ezáltal a jobb szívfélnek nagyobb lesz a munkája, ami a szív túlterheléséhez vezethet.
A görbület annyira fokozódhat, hogy a mellkas és medence majdnem egymáshoz érhetnek, ilyenkor a belső szervek is nyomás alá kerülnek.
Mozgásszervi következmény, hogy az egyik alsóvégtagra (főleg csípőre) nagyobb terhelés hárul. Az egyenetlen terhelés miatt hamarabb alakulnak ki a kopásos, degeneratív kórképek. Ennek következménye pedig az esetleges protézis beültetés lehet.

A már meglévő gyermek gerinctornáinkat – tudatában a korai felismerés és kezelés fontosságának – úgy kívánjuk kiszélesíteni a felmerülő igényeknek megfelelően, hogy megmaradjon a hatékony kiscsoportos jellege és egyben alkalmazkodjon a gyermekek napi elfoglaltságához és életkori sajátosságaihoz is.