3D Scoliosis(Schroth) terápia

Napjainkban a gerincferdülés leghatékonyabb kezelési módszere, mely már nemcsak két-, hanem három-dimenzióban is foglalkoztatja a gerincet.

A háromdimenziós Schroth terápia kifejlesztése a német Katharina Schroth nevéhez fűződik. A terápia során a gerincferdülés korrekciójához különböző aszimmetrikus helyzetekben a törzsizomzat bizonyos szakaszának aktivizálása történik. A terápia kiemelkedően fontos részét képezik a háromdimenziós - ún. forgató - légzéssel végzett izomerősítő gyakorlatok.

A terápia alkalmazása gyermek korban:

A növekedés befejezéséig a görbület csökkentése, ill. progressziójának lassítása, megállítása, vagyis a scoliotikus tartás korrigálása, az antigravitációs izmok teljesítményének fokozásán keresztül a korrekciós tartás stabilizálása, a korrigált tartás érzet kialakítása a célunk.

A későbbiekben feladatunk a gerinc deformitásából eredő izom és ízületi elváltozások, a porckorong degeneráció, a fájdalom elkerülése, csökkentése, a cardiopulmonalis teljesítőképesség fokozása, a tüdőfunkció növelése célzott tréning és borda-mobilizáció segítségével, a pszichés ártalmak csökkentése, a törzs kozmetikai korrekciója.